JASLOVSKÉ BOHUNICE: Obce pod elektrárňou nechcú sklad rádioaktívnych odpadov

01.03.2012 Trnava

Jaslovské Bohunice 1. marca (TASR) – Starostovia obcí v okolí elektrárne Jaslovské Bohunice majú zásadné výhrady voči zámeru Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti, a.s. (JAVYS) postaviť Integrálny sklad (IS) rádioaktívneho odpadu (RAO). Mal by slúžiť na uskladňovanie pevných rádioaktívnych odpadov, pochádzajúcich z vyraďovania jadrových zariadení v lokalite do doby, kedy budú môcť byť prevezené na miesto trvalého uloženia. Na verejnom prerokovaní dopadov IS na životné prostredie (ŽP) a obyvateľstvo sa proti zámeru postavilo Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice (ZMO) a spolu tiež dotknuté obce – Jaslovské Bohunice, Malženice, Žlkovce, Ratkovce, Radošovce, Veľké Kostoľany, Nižná a Pečeňady.

JAVYS dôvodí výstavbu IS potrebou plynulého vyraďovania upravených RAO s rôznou úrovňou aktivity z nefunkčných elektrární A1 a V1 a tiež fungujúcej V2. Spoločnosť deklaruje, že sklad s kapacitou 6050 m2 bude prevádzkovaný tak, aby chránil RAO pred degradáciou a zabránil úniku ionizujúceho žiarenia a rádioaktívnych látok do ŽP. Doba prevádzky je predpokladaná na 70 rokov do roku 2085, náklady by sa mali pohybovať okolo 26 miliónov eur. Existuje variant výstavby priamo v areáli elektrární alebo v tesnom dotyku s ním. Nulový variant, teda ak by sa výstavba neuskutočnila, znamená podľa JAVYS pozastavenie vyraďovania a celkové zníženie jadrovej bezpečnosti vyraďovania jadrových zariadení a nakladania s RAO. S výstavbou by sa malo začať podľa zámeru v roku 2013.

Obce na stretnutí v stredu 29. februára žiadali doplnenie niektorých technických otázok do zámeru, ich výhrady sa okrem toho týkali predovšetkým legislatívnej oblasti a kompenzácií existencie jadrovoenergetických zariadení. ZMO konštatovalo, ako informovala predsedníčka Alena Jelušová, že štát sa dlhodobo bráni v oblasti jadrovej energetiky prijať na úrovni doby záväzky voči verejnosti za jadrové škody a dostatočne neplní ani prijaté záväzky. Zároveň štátne orgány svojimi rozhodnutiami v rozpore so zákonom bránia daňovým príjmom obcí za jadrové zariadenia. Preto ZMO žiada prijať zákon o zodpovednosti za jadrovú škodu a zákon o jadrových odpadoch. "Tento zákon bude tvoriť chýbajúci ekonomický nástroj v regulácii s nakladaním RAO a podporí rozhodovania o umiestňovaní zariadení. Príjemcom poplatkov budú obce a fond ŽP," uviedla Jelušová.

Starostovia, za ktorých vystúpila starostka Jaslovských Bohuníc Božena Krajčovičová, hovoria o znevýhodňovaní regiónu pod elektrárňou, pričom sa obce dlhodobo cítia byť len štatistami v celom rozhodovacom procese. Chcú doplniť zákon o odpadoch a o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady o rádioaktívny odpad. Samosprávy sa cítia byť poškodené súčasným stavom legislatívy, ktorá im odobrala značné príjmy za zdaňovanie jadrovoenergetických zariadení. "Vždy sa z tejto lokality ťažilo bez kompenzácií obciam. Žiadame vládu, aby sa začala vážne zaoberať problémom tejto jadrovej lokality. Aby legislatívne doriešila odškodnenie za jadrové havárie a zodpovedne sa postavila k prijímaniu zákonov ako i noviel zákonov. A aby k pripomienkam, ktoré obce dajú, pristupovala s rešpektom, pretože tieto sú konštruktívne a zo skúseností," uviedla Krajčovičová.

Starostovia obcí žiadali od spoločnosti JAVYS, kde je 100-percentným akcionárom štát, aj legislatívnu záruku, aby v budúcnosti nebolo možné rekvalifikovať pôvodný zámer použitia skladu na skladovanie RAO z iných prevádzok v SR. Teraz sa pripomienkami bude zaoberať rezortné ministerstvo, uskutoční sa aj prerokovanie s rakúskou stranou.
 

Vyberte región